- Voor wie is deze webquest geschikt?
Deze webquest is gemaakt voor groep 6 van de basisschool.
De opdrachten zijn individueel zodat iedere leerling zijn of haar eigen beeld van respect creëert. Aan het eind presenteren de leerlingen de opdrachten kort die zij gemaakt hebben zodat zij ook een beeld krijgen wat anderen onder respect verstaan. Dit is namelijk niet altijd hetzelfde. Het is belangrijk dat kinderen weten dat niet iedereen hier hetzelfde over denkt.
- Waar gaat deze webquest over?
Deze webquest gaat over respect. Respect is een belangrijk onderdeel in de maatschappij. In deze webquest maken kinderen kennis met respect en ontdekken zij zelf wat respect voor hen betekent. Kinderen kunnen zelfstandig met de opdrachten aan de slag als zij goed lezen. De website spreekt voor zich.
Doelen:
Kerndoel 2: De leerlingen leren zich naar vorm en inhoud uit te drukken bij het geven en vragen van informatie, het uitbrengen van verslag, het geven van uitleg, het instrueren en bij het discussiëren.
Kerndoel 8: De leerlingen leren informatie en meningen te ordenen bij het schrijven van een brief, een verslag, een formulier of een werkstuk. Zij besteden daarbij aandacht aan zinsbouw, correcte spelling, een leesbaar handschrift, bladspiegel, eventueel beeldende elementen en kleur.
Kerndoel 37: De leerlingen leren zich te gedragen vanuit respect voor algemeen aanvaarde waarden en normen.
De doelen hebben betrekking op levensbeschouwing en op de Nederlandse taal. Ook komen de presentatievaardigheden hier in terug.
De doelen die de leerlingen moeten bereiken staan onder het kopje inleiding.
Sociaal emotioneel gebied: Het sociaal-emotionele aspect staat in verband met deze webquest omdat respect een belangrijk onderdeel is in de maatschappij. Sociaal emotionele vorming is vooral gericht op praktische vorming. Dit staat nauw in verband met levensbeschouwing. Levensbeschouwing is geen sociaal emotionele vorming en daar moet het ook niet verward mee worden, maar het kan een belangrijk onderdeel van levensbeschouwing zijn zoals dat hier in deze webquest ook het geval is. Kinderen vormen een mening over respect en leren nadenken over wat zij hier zelf van vinden. Als je jong bent neem je vaak de levensbeschouwing van je ouders over. Hoe ouder je wordt hoe meer je hier over na gaat denken en je eigen mening vormt. Je kunt onbewust of bewust meningen overnemen van anderen. Daarom is het goed dat leerlingen leren nadenken over hun eigen definitie van respect, normen en waarden. (Levensbeschouwing ontwikkelen, De Schepper, J. 2017).
Moreel gebied: Dit thema past ook goed bij het morele gebied. Onder moreel gebied verstaan we de regels die verwijzen naar het gedrag. Moraal en ethiek worden veel door elkaar gehaald. Moreel gaat dus over de regels van het gedrag. Ethiek verwijst naar het nadenken over deze normen. Het moreel bij deze webquest is dus het bedenken van de regels die bij respect horen. Welke regels vind jij bij respect passen? (Levensbeschouwing ontwikkelen, De Schepper, J. 2017).
Levensbeschouwelijk gebied: Met Fowler kunnen we 7 fasen onderscheiden in de levensbeschouwelijke ontwikkeling van mensen. Dit begint al vanaf dat kinderen 0 jaar zijn. Kinderen in de bovenbouw (groep 6) zitten kinderen in fase 2: mytisch-letterlijke levensbeschouwing. Deze fase is voor kinderen van 6/7 - 11/12 jaar. Kinderen in deze fase nemen alles nog letterlijk. Het is daarom goed voor kinderen uit deze leeftijdscategorie om na te denken over wat je zelf vind en wat een ander hiervan vind. Kinderen denken bij deze webquest na wat zij zelf belangrijk vinden.
Levensbeschouwing kent 6 aspecten. waarnemen, tradities hanteren, verbeelden, redeneren, communiceren en handelen.
De aspecten die terugkomen in deze webquest zijn: tradities hanteren (verbinden met ervaringen), redeneren (benoemen en argumenteren), communiceren en handelen (kiezen, uitvoeren). De leerlingen doorlopen deze fases door de opdrachten te maken die hier beschreven staan. Tradities hanteren doen zij door na te denken over wat respect voor hen is, zij koppelen dit vaak aan ervaringen. Wat vond je prettig of wat juist niet? Redeneren komt terug in het schrijven van de brief. Zij benoemen waarom zij respect voor iemand hebben. Communiceren doen de leerlingen met elkaar. Zij praten met elkaar over wat zij verstaan onder respect, normen en waarden en het laatste aspect wat terug komt in deze webquest is het handelen. Ook dit zie je terug in de opdrachten doordat de leerlingen hier kiezen voor wie zij respect hebben. Zij komen iedere dag in aanraking met respect en tonen dit naar leerkracht en klasgenoten. Dit doen zij onbewust of bewust. Maar het is goed om hier over na te denken en het met de leerlingen te bespreken. (Levensbeschouwing ontwikkelen, De Schepper, J. 2017).
- Materialen:
Voor deze webquest hebben de leerlingen een computer / tablet nodig en een blaadje en een pen waar vragen en een brief op gemaakt kunnen worden. Ik vind het belangrijk dat leerlingen tegenwoordig ook nog schrijven dus vandaar dat ik voor pen en papier heb gekozen in plaats van Word. Hier zou je natuurlijk ook de brief en de vragen op kunnen laten maken.
Maak jouw eigen website met JouwWeb